вторник, 12 май 2020 г.

От книгите се учим какви (не) трябва да бъдем

Жена чете книга

За моралния упадък и нравственото осакатяване на голяма част от българската нация обвинявам учителите по литература. Те се провалиха в опитите си да научат своите ученици, че Алековите герои Ганьо Балкански и Христофор Белокровский са отрицателни образи. 

Явно не успяха да дадат достатъчно ясно отговора на въпроса "Какво е искал да каже авторът?", щом 100 години по-късно все още срещаме голям брой подобни индивиди да се разхождат необезпокоявано сред обществото, а и твърде често да заемат ръководни длъжности, от чиито решения зависят здравето и живота на дурги хора. 

За който не е разбрал, нека да повторя от името на всички, вникнали в съдържанието на тези не до там сложни литературни произведения - поуката от тях е простичка: НЕ се превръщайте в такива хора. 

Ако мислите, че написаното не се отнася до вас, а само и единствено до някой друг, когото не харесвате - прочетете още веднъж Алеко-Константиновото творчество и се опитайте безпристрастно да анализирате себе си. Сигурна съм, че ще се разпознаете в някои от описаните ситуации, така, както се припознах и аз.

Никой не е безгрешен, но първата стъпка към самоусъвършенстването на човека е отбелязването на собствените му недостатъци, а втората - упорита работа по преодоляването им. Колко ли ще е хубав светът, ако всеки се замисли над себе си, преглътне болното си его и се поправи?

Не можем да променим другите, но можем да променим себе си. А ако всеки промени себе си, то и другите около нас ще се променят. Бъдете добрия пример. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар